Püf Noktalar:
- Kurabiye hamurunuzu yaptıktan sonra streçleyip en az 45 dakika buzdolabında bekletmeniz gerekiyor hatta bence en ideali 1 saat bekletmeniz.
- Yumurta oda sıcaklığında olmalı
- Tereyağınıda minik minik dilimlenmiş oda sıcaklığında biraz yumuşamış olmalıdır . Eğer tereyağ fazla erimiş olursa hamurunuz daha fazla un ister ve bu da hamurunuzun zor açılmasına ve pişen kurabiyelerinizin kırılmasına sebep olur.
- Pudra şekeri ve unu mutlaka elekten geçirip hamura katın.
- Pudra şekeri, unu ve yumurtayı mutlaka mikserle çırpın. Elinizin sıcaklığı ne kadar tereyağa değerse o kadar iyi :) Unu kattıktan sonra elinizle yoğurmaya başlayabilirsiniz.
- Hamurdan kurabiyeyi daha net çıkarmak isterseniz kalıpları unlamanız çok faydalı olacaktır.
- Büyümesine engel olacak diğer bir çözümde üzerine kürdanla atacağınız noktalardır. (Görseli aşağıda bulunmaktadır)
Gelelim o tarif için gerekli malzemelere:
- 1 yumurta (oda sıcaklığında)
- 250 gr tereyağı
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 paket vanilya
- 3buçuk 4 su bardağı un (elinize yapışmayacak hamur)
İlk olarak pudra şekeri ve tereyağını mikser yardımı ile kremamsı bir hale gelene kadar çırpıyoruz. Ardından yumurta ve vanilyayı ekleyip çırpıyoruz. Bu kısımdan sonra hamur karıştıran bir özellikte değilse mikseriniz unu yavaş yavaş koyup yoğuruyoruz. Unu bir anda koymamak lazım yavaş yavaş koyduğunuz kıvamı daha net anlayabiliriz. Hazırladığınız hamuru 45dk-1saat streçleyerek buzdalabında bekletiyorsunuz. Bekletiğiniz hamuru merdane yardımıyla 1cm ya da serçe parmağınız kalınlığında açıyorsunuz. Sonrasında yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye istediğiniz kalıplarla keserek yerleştiriyoruz. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında kontrollü olara 10-15 dakika arası pişirin. Rengi çabuk değişiyor hafif pembeleşince fırından çıkarın.
Kurabiyelerinizi şeker hamuru ile süslemek isterseniz onun içinde dikkat etmeniz gereken bir kaç püf noktası var:
- Kurabiyeleriniz piştikten 3-4 saat sonrasında süsleme yapın. Hatta bazı sitelerde bu vaktin 24 saat olduğunu okumuşluğum bile var.
- Şeker hamurunuzu açarken mutlaka açtığınız zemini nişastalayın ki şeker hamurunuza şekil vermek kolay olsun.
- Şeker hamurlarınızı yapıştırmak için su kullanın ve bu suyu kurabiyeye değil şeker hamuruna sürün ve fazla suyla yapıştırmaktan kaçının.
Örnek olması için sizlere şeker hamuru ile yaptığım butik kurabilerimden bir kaç örnekte attım. Daha fazla çeşit için fiyonk kurabiye sayfasına bakabilirsiniz.
Açıklayıcı bir yazı olmuş elinize sağlık :)
YanıtlaSilBenimde blog adresim http://betultanik.blogspot.com.tr/ katılımınızı beklerim :)
YanıtlaSilçok teşekkür ederim hemen katılacağım :)
Silbi çok tarifte nişasta var siz neden koymasınız acaba
YanıtlaSilbenim kurabiyelerim tam tersine küçülüyor şeker hamurları büyük kalıyor şekil verirken çok zorlanıyorum hamuru kesmek zorunda kalıyorum düzgün olmuyor bunun püf noktası nedir dolapta bekletip de yaptım yine küçük yine :(
YanıtlaSilBende aynı sorunu yaşıyorum 😔😐
SilBende bircok tarif denedim kiminde 1 bardak nisasta kiminde bir yemek kasigi vs.herkes youtubeda super yapmis benimkiler hep kuculdu bi fikriniz varmi ozlem hanim cvplarsaniz cok sevinirim
YanıtlaSilYaptım hamuru açarken buzdolabından çıkarınca hep dağıldı sinirim bozuldu her şeyi de yaptım. çok kötü oldu sevgilime yapıcaktım şu aptal fenerbahçeli kurabiyelerden bok gibi oldu çöpe attım
YanıtlaSil